7.12.2015

Mitä tapahtuikaan työharjoittelussa?

Tein tet-raportin opettajalleni palautettavana koulutehtävänä ja ajattelin, että tästähän voisin kätevästi liittää sen tähän. Jos jotain kysyttävää vielä jää niin saa kommentoida ja kysyä toki! Kertokaa myös miltä tämä kuulosti, minulla oli ainakin hirmukivaa. Postausta terästää taas lempikuvia, tällä kertaa pentujen muodossa!Kävin tet-jaksoni Vihdin Nummelassa, eläinlääkäriasema VihtiVetissä 23. marraskuuta- 4. joulukuuta 2015. Vuosi sitten työnantajani (ja myös ystäväni) Riitta ehdotti minulle, että tulisin tettiin heille. Sanoin kuitenkin, että minulla on vasta vuoden päästä tet-jakso, joten suunnitelma siirtyi vuoden päähän. Hyvin se sitten toteutui, kun pääsin kahdeksi viikoksi Riitalle asumaan ja sieltä mentiin sitten yhdessä joka päivä työpaikalle. Riitta on tosiaan ammatiltaan eläinlääkäri tuolla VihtiVetissä.


Halusin siksi eläinlääkäriasemalle työharjoitteluun, koska haluaisin itsekin jatkossa eläinlääkäriksi ja tässä opin aivan hirveästi lisää. Tet-paikka on tosiaan pieni eläinlääkäriasema Nummelassa. Sieltä löytyy kolme toimenpidehuonetta, röntgen, hammashoitohuone, heräämö ja leikkaussali. Näiden lisäksi muun muassa laboratorio, toimisto, ruokailutila ja joitain muita tarpeellisia huoneita sekä suuri aula. Eläinlääkäriasemalla tehdään pieneläinten perustarkastuksia, otetaan röntgenkuvia, paikataan esim. tappelussa olleita, rokotetaan eläimiä, leikataan murtuneita paikkoja, hoidetaan hampaita ja niin edespäin, lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkän.


Tein paljon erilaisia asioita työharjoittelun aikana. Ensimmäisinä päivinä siivoilin ja järjestelin tavaroita eniten. Täydensin joka huoneen ruisku-ja neulalaatikot melkein päivittäin ja tein perussiivoukset huoneisiin, koska siellä oli tärkeää hyvä hygienia. Tyhjensin myös ruokahyllyt, pyyhin ne ja järjestin ruuat takaisin hyllyihin. Aulaa ja huoneita piti välillä myös siivota perusteellisesti, eli pyyhkiä seinät, tuolit, tasot ja niin edelleen.
Myöhemmin pääsin sitten enemmän tekemisiin eläinten kanssa. Hoidin heräämössä olevia potilaita, katsoin että ne eivät jäähtyneet liikaa. Yleensä eläin nimittäin jäähtyy/kylmenee hyvin nopeasti ollessaan nukutuksessa. Sain myös avustaa eläinlääkäreitä eri toimenpiteissä. Oli muun muassa pentuetestejä, rokotuksia, ultraäänitutkimuksia, korvahuuhteluita sekä kaikenlaista muuta. Eläinlääkärin tekemisiä oli hyvin mielenkiintoista seurata. Hoidin myös yleensä toimenpidehuoneet kuntoon terveystarkastusten ja muiden toimenpiteiden jälkeen. Puhdistin myös trimmereitä ja pesin pyykkiä.


Työhön tutustuminen oli älyttömän mukava kokemus. Tykkäsin ihan hirmuisesti, koska suurimmalta osalta minulla oli koko ajan tekemistä ja sain avustaa ihan hirveästi eläinten kanssa sekä työskennellä muiden ihmisten kanssa. Tein myös muutamia konehommia, mutta ne jäivät pääosassa vähemmälle. Tylsintä oli mielestäni niin sanottujen nielutampoonien teko. Hassu sana, mutta niitä käytetään hammasoperaatioissa, ettei potilaan nieluun valu vettä tai verta. Muuta tylsää tekemistä en keksi, sillä pidin hirveästi kaikesta.


Parasta oli työskentely eläinten kanssa. Mieleeni jäi varsinkin se, kun ensimmäistä kertaa sain valvoa ja valmistella kissaa leikkaukseen. Oli ihanaa, kun minuun luotettiin ja sain tehdä vähän samoja juttuja, kuin avustajat. Mieleen jäi myös, kun puhuttiin pitkään erään koiran omistajan kanssa kys. koiran toimenpiteen jälkeen ja hän kehui miten rohkea ja oma-aloitteinen olin.
Tet-jakso sujui paremmin kuin odotin. Kaikki ihmiset työpaikalla olivat ihan hirmuisen mukavia ja ymmärsivät selkeästi, että en osaa yhtä paljon, kuin muut. Opin ihan hirveästi kaikkea uutta, joka tulee varmasti auttamaan minua tulevaisuudessa. Opin muun muassa monien instrumenttien nimiä, minkä näköisiä bakteerit ovat pissanäytteessä, laittamaan kanyylin seuraamalla yhden avustajan laittavan sen ja hoitamaan heräämöpotilaita, valmistelemaan leikkauspotilaita, opin tunnistamaan uusia sairauksia, esimerkiksi jos koira tai kissa vetää henkeä nenästä sisään päin, on silloin luultavasti kyseessä nenäpunkki.8 kommenttia :

 1. Mielenkiintoinen teksti, kiva oli kuulla sun tet-jaksosta! :)

  VastaaPoista
 2. Susta tulee vielä joskus ihan mainio eläinlääkäri! <3

  VastaaPoista
 3. Mikä sun ka on nyt koulussa? :) meetkö lukioo ysin jälkee?

  VastaaPoista
 4. "esimerkiksi jos koira tai kissa vetää henkeä nenästä sisään päin, on silloin luultavasti kyseessä nenäpunkki."

  Siis mitä, eivätkö koirat ja kissat hengitä nenän kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, meinasin siis, että vetää voimakkaasti sisään. Ns. jos ihminen on tukossa ja vetää nenällä sisään if you get it :)

   Poista